Etusivu>fi>Päiväkirja>Ota oppia norpasta – näin lomailet letkeästi
‹ Takaisin

Ota oppia norpasta – näin lomailet letkeästi

12.5.2024

Retkipaikan Karoliina Kaski ja Antti Huttunen kävivät testaamassa norppaloman Oravissa. Tässä loman oivallukset.

1. Häiriöttömyys

Norppa on rauhallinen otus, josta kannattaa ottaa mallia. Norppalomailija valikoi rauhallisen seudun, jossa viettää aikaa joko yksin tai hyvin rajatussa seurueessa. Älä häiritse muita ja tee kaikkesi, jotta et itse tule häirityksi. Aja tarvittaessa tunkeilijat pois sihisemällä. Mikäli häiriköt eivät jätä sinua rauhaan, lähde itse seesteisemmille seuduille.

2. Vesielementti

Norppa on täydellisesti veteen sopeutunut nisäkäs, joka viettää suurimman osan elämästään vedessä. Nauti sinäkin mahdollisuuksien mukaan vedestä esimerkiksi uiskentelemalla, sukeltelemalla, kellumalla, melomalla, saunomalla ja juomalla raikasta vettä. Muista myös ihailla veden hallitsemaa maisemaa. Valitse oleilupaikkasi niin, että voit esteettä ihailla vesistöä.

3. Köllötys

Norpat ovat tunnettuja köllöttelystään ja niitä voi tavata paistattelemassa päivää melkeinpä ympäri vuoden. Vaikka talvikarvan kihnuttelu ohjaa kaikki norpat kiville toukokuussa, voi auringosta nauttivia lekottelijoita tavata luodoilta myös syksyllä, ja talvipakkasillakin norpat voivat nousta jään päälle aurinkoon. 

Ota lomallasi määrätietoinen ote köllöttelyyn ja nauti siitä kokonaisvaltaisesti. Mikäli köllöttelet auringossa, muista suojata ihosi. Tee aktiivisia päätöksiä siitä, kummalla kyljellä kulloinkin köllötät. Kokeile myös vatsallaan tai selällään makoilua. Voit välillä läiskyttää jalkojasi esimierkiksi kiviä vasten, tai rantaveteen. Rapsuta, kun kutittaa.

4. Monipuolinen ja runsas ravinto

Norppa syö päivässä 2–3 kiloa kalaa. Ihmisen ruokavaliossa pitää huomioida kasvisten määrä, mutta norpalta voi siltikin ottaa oppia monipuolisuudesta; kun tietty kalalaji alkaa käydä vähiin, vaihtaa norppa toiseen lajiin. Näin kalakannat pääsevät välillä elpymään ja ruokavalio on tasapainossa. Älä siis ole ronkeli, vaan ruoki itseäsi monipuolisesti, eläkä rohmua kaikkea.

5. Lajityypillinen liikkuminen

Köllötyksestään tunnettu norppa on vedessä vikkelä ja liikuskelee isollakin alueella. Norppia voi tavata missä päin Saimaata vain! Liiku itsellesi sopivia ja mieluisia matkoja päivittäin. Tutki ympäristöäsi, mutta älä pode huonoa omatuntoa, jos tunnet halua palata kotiseuduillesi. Norpankin uskotaan olevan jossain määrin paikkauskollinen!

6. Rakenna hyvä pesä – muista hapenottoaukko

Kun kaipaat suojaa maailmalta, ota toteemieläimeksi norppa, ja rakenna sen oppien mukaan hyvä, suojaava pesä. Ihmiselle tähän soveltuu erinomaisesti esimerkiksi sohva tai sänky, johon kasaa riittävästi peittoja ja tyynyjä. Jätä maailma ulkopuolelle ja sukella peittojen lämpimään suojaan. Muista tehdä itsellesi hapenottoaukko ja käy välillä pesän ulkopuolella hakemassa välipalaa. Älä päästä muita lähellesi. Voit mahdollisuuksien mukaan tehdä useampia makuupesiä.

‹ Takaisin
© SaimaaHoliday 2024