Ohjeet vuokraajalle

KALUSTON NOUTOPAIKKA

Jos olet varannut kaluston Oravista: ilmoittaudu respaan, osoite Kiramontie 27, 58130 Oravi
Jos olet varannut kaluston Koloveden Kirkkorannasta: Kirkkorannassa ei ole henkilökuntaa. Vuokra on aina maksettava etukäteen. Saat varaston lukkokoodin ja ohjeet sähköpostilla päivä ennen vuokrauksen alkua. Kirkkorannan osoite on Kirkkorannantie 200, 58180 Enonkoski.

KALUSTON KÄYTTÖÖNOTTO JA PALAUTUS
Vuokraan sisältyy kanootin/kajakin lisäksi mela, melontaliivit, kartta, kuivapussi sekä kajakkeihin aukkopeite.
Tarkasta vuokraamasi kalusto aina ennen käyttöönottoa ja ilmoita mahdollisista puutteista/vioista vuokraamoon.
Palauta kalusto samaan paikkaan josta sen otit, siivottuna hiekasta ja roskista. Älä koskaan jätä kalustoa veteen. Huolehdi, että kajakeissa on palautettaessakin kansiluukut, sillä niiden puuttuminen on turvallisuusriski, eikä kajakkia voi vuokrata ilman niitä. Sulje kansiluukut, jotta kajakki ei täyty vedellä sateisena päivänä.
Palauta melat ja muut varusteet paikoilleen/takaisin vuokraamoon, myös kartta. Oravi vuokraamon ollessa suljettu voit jättää liivit, aukkopeitteet ja kuivapussit terassille. Kolovedellä välineet palautetaan aina takaisin lukittuun vajaan.
Ilmoita palauttamasi kaluston numero vuokraamoon. Kerrothan samalla mahdollisista vioista/puutteista.


KAJAKIN JA KANOOTIN KÄYTTÖ
Valitse aina itsellesi kokosi ja melontakokemuksesi huomioiden sopiva kajakki.
Vältä kajakin vetämistä kivikossa ja pudottamista. Sekä Linnansaaren, että Koloveden alueella on paljon pinnan alaisia kiviä, joten ole varovainen kivikkoisissa paikoissa. Kivelle melominen voi vahingoittaa sekä kajakin runkoa, että peräsintä/evää.
Älä koskaan kanna kajakkia köysistä, sillä ne ovat vain pelastautumista varten. Kajakkia kannetaan aina rungosta kiinni pitäen. Vältä kajakin kantamista täydessä lastissa, ettei pohjalle tule ylimääräistä rasitusta.
Kansiköysistöjä ei saa irroittaa, eikä muuttaa.
Jos säädät istuinta tai jalkatukia, huolehdi ettei polkimet tai ruuvit/mutterit katoa.


PERÄSIMELLISTEN JA EVÄLLISTEN KAJAKKIEN KÄYTTÖ
Nosta evä/peräsin aina ylös ennen rantautumista, sekä matalissa vesissä sillä se ei kestä ollenkaan iskuja. Tällaisissa tilanteissa evän vaijeri menee usein mutkalle ja estää evää toimimasta. Mutkalle mennyttä vaijeria on mahdoton korjata ja se täytyy aina vaihtaa kokonaan.
Älä melo evällistä kajakkia hiekalle, tai vedä sitä hiekalla vaikka evä olisi nostettu ylös. Eväkotelo menee tukkoon hiekasta ja estää evän toiminnan.
Peräsintä ei tule irroittaa kiinnikkeistään ,eikä ohjausnaruihin tule tehdä solmuja sillä niitä on mahdoton avata.


MELONTATURVALLISUUS
Ota aina huomioon vallitseva sää, etenkin tuuliolosuhteet retkelle lähtiessäsi. Älä lähde retkelle, joka on sään, matkan pituuden tai reitin suhteen vaativampi kuin mihin omat taitosi riittävät.
Käytä aina melontaliiviä meloessasi. Huolehdi myös muuten sään- ja asianmukaisesta melontavaatetuksesta. Kajakin luukkujen on oltava huolellisesti suljetut ja aukkopeite on pidettävä päällä. Varmista, että aukkopeitteen kahva jää näkymiin.
Varaa riittävästi juomavettä sekä energiaa retkellesi.
Vältä veneväylillä liikkumista – ylitä ne mieluiten kapeimmasta kohdasta suoraan ja mahdollisimman nopeasti. Varsinkaan aallokossa nopeasti liikkuvat veneilijät eivät aina välttämättä huomaa melojaa.


VUOKRAAJAN VASTUU
Vuokralleottaja on velvollinen korvaamaan vuokravälineiden katoamisesta tai vahingoittumisesta aiheutuneet kustannukset. Vuokralleottaja ei ole korvausvelvollinen välineiden normaalista kulumisesta. Noudattamalla annettuja ohjeita vältät vahingot ja korvausvastuusi.
Esimerkkejä korjaus-/korvauskustannuksista:
Kajakki/Kanootti 900-1100€
Mela 40€
Kuivasäkki 50-70€
Aukkopeite 50€
Peräsimen korjaus 200€
Evän korjaus 100€
Kansiköysistön korjaus 50€

RETKEILYVÄLINEET

TELTAT
Vuokraaja tarkastaa ja hyväksyy aina teltan sen ottaessaan ja ilmoittaa palauttaessaan jos siinä on jotain puutteita. On hyvä myös kertoa onko teltta kuiva vai märkä, jotta tiedämme tarvittaessa laittaa sen kuivumaan.
Huolehdi erityisesti teltan maakiiloista, etteivät ne katoa.


TRANGIAT
Trangiat tulee palauttaa pestyinä. Trangian voi pestä huoltorakennuksen takana sijaitsevassa pesupisteessä. Ole huolellinen, ettet hävitä Trangian kahvaa.
Tyhjennä spriisäiliö/ polta sprii aina loppuun käytön jälkeen. Jos spriitä jää säiliöön se valuu helposti muihin astioihin kuljetettaessa ja ruokaan tulee ikävä maku.

Vesivastuullisuus ja retkietiketti
Puhdas vesi ja monipuolinen järviluonto on meille elinehto. Toivomme että kaikki vesilläliikkujat sekä rannoilla asuvat kunnioittavat luontoa ja toimivat vastuullisesti. Olemme laatineet melojille oman vastuullisen vesiretkeilijän oppaan. Metsähallitus on luonut tiivistetyn retkietiketin joka pitää sisällään mm. ohjeet luonnon kunnioittamiseen, liikkumiseen, leiriytymiseen, tulentekoon ja roskatttomaan retkeilyyn. Tutustu vastuullisen vesiretkeilijän oppaaseen ja retkiettiin tässä.
© SaimaaHoliday 2024